Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

2. juni 2011

Femme fatale
Om denne vakre kvinnelige polarsvømmesnipa er umoralsk og bruker sin seksualitet for å lure sin elsker vet jeg lite om. Likevel kan det se slik ut, nærmere en femme fatale innen fugleverdenen kommer vi ikke, i alle fall er likestillingen hos noen av snipeartene kommet langt – veldig langt!

For det første er det hunnene som har de vakreste tegningene og den flotteste fjærdrakten. Se bare på bildet. Gubben er noe gråere i uttrykket. Både boltit og svømmesniper er det vi kaller polyandrisk. Det betyr at hun parer seg med flere hanner, etter å ha kurtisert den ene etter den andre. Etter paringen er de sammen noen få dager, før hun legger sine egg. Deretter finner hun en ny fyr, som hun også legger egg for. Men ikke nok med det, etter egglegginga drar hun sin vei, hun treffer sine venninner og drar til Syden. Her leves de glade dager, mens gubbene ligger oppe i det kalde nord og ruger ut eggene. Her må de fostre opp ungene og være alene om ungepass til langt utpå høsten, før de kan komme etter kona som koser seg ved bredden av Det arabiske hav.