Faner

Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

12. oktober 2010

Bjørnen sover, bjørnen sover - snart!


Så er det dags for en ny tur i bjørneland. Spennende grensetrakter i de finsk-russiske skoger lokker med bjørn og ulv. Snart sover de fleste bamser, men sjansen for å treffe på noen av disse dvaleovervintrende dyra er fortsatt til stede. Mulig noen går i halvsøvne på denne tiden, men likevel travelt opptatt med å fete seg opp til vinterblunden. Den vinteraktive ulven streifer også i disse grenseområdene, så håpet om å få se broder varg er så absolutt til stede - får bare håpe på litt hell. Sist ble det flotte og spennende møter med både bjørn og ulv, men fotografen fikk også møte et annet lite vesen i Finland, dèt ble ikke fullt så trivelig. Herr salmonella er ikke en venn du bør omgås. Å returnere fra Finland i bil, med 40 i feber, omtåket og blodig diarè når stekningen er på 160 mil er ikke en opplevelse jeg unner noen! Tur-retur Trondheim-Oslo tre ganger, pluss en tur til Steinkjer. Det ble i alle fall en uforglemmelig tur, på godt og vondt :-) Denne gangen flyr vi til de dype finske skoger, og håper vi får møte noen av trelandets innvånere der øst. Kanskje skjer møtet mens solas siste stråler tenner brann i skogpilarene, og dagen heller mot kveldsranda der furuglennene lyser gulrødt. I slike trolldomsaktige øyeblikk fornemmes selve skogssjela - ja selve villmarkas indre vesen. Vel, vel - slik kan en enfoldig naturfotograf sitte og drømme. Og drømme, i alle fall dagdrømme blir det god tid til. 120 timer i kamuflasje gir rimelig god anledning til akkurat det!

4 kommentarer:

  1. Da får jeg bare ønske deg god tur Tore, å håpe du får tatt mange flotte bilder som jeg håper du vil vise oss noen av.

    SvarSlett
  2. Bjørnen går vel teknisk sett ikke i dvale, snarere en dyp søvn.

    God tur, håper du får fine opplevelser og bilder :)

    mvh Andreas

    SvarSlett
  3. Lycka till på turen, utan magproblem denna gång, och ser fram emot fina bilder från de djupa finska skogarna så småningom.

    SvarSlett
  4. Hei. Det ble en fin tur til Finland. En morgen kom en jerv langs myrkanten og forsvant inn i skogholtet rett foran oss, der jeg visste en bjørn om natta hadde dratt et elglår. Ikke lenge etter landet en kongeørn i tretoppen rett ved. Deretter luntet jerven ut igjen, da en bjørn kom inn fra venstre skogbryn. Rett etter en ny bjørn fra høyre. Alt dette på et kvarter. Utrolig fin naturopplevelse, som vi så alt for sjelden, for ikke å si aldri får oppleve her hjemme!

    2re

    SvarSlett