Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

17. april 2011

Det koker i mårskogen

Finnes det noe herligere enn akkurat denne tiden på året i norsk natur. Det er like før det hele springer ut, vårskogen eller mårskogen om du vil, er bristeferdig. Vårens crescendo har startet. På bakken leker kvitveisa teppelegger, og i busker og snar lokker fugler av alle slag. Noen ligger på egg, andre har unger, mens atter andre jobber iherdig med reirbygging. Også pattedyra er på farten, måren på bildet kikker nysgjerrig og vaktsom fram fra skogkanten. Er det trygt der framme. Det lukter så liflig av honning, så det tar ikke lange stunden å bli overbevist, snart er den i full gang med å slikke i seg søtsakene. Det kan være tynt i mårbestanden utpå vårparten, men de som har unngått de utallige mårfellene som henges opp i skog og mark, kan forhåpentligvis gå sommeren lyst i møte. Hektiske måneder med partner, unger, lek og moro, men også kjas og mas, som hos andre som strever med familie og unger :-) 

Hva vitsen er med denne mårfangsten kan en jo lure på. Såkalt viltpleie skal jo fremme det jaktbare småviltet. Men jo mer vi viltpleier, jo mindre vilt blir det. Naturens balanse tror jeg naturen selv gjør best, den har jo noen hundre millioner års erfaring! Så la måren leve, og gled deg heller over synet av denne vakre skapningen – odelsgutten fra skogskatedralene.

14 kommentarer:

 1. Hei!

  Detta var veldig flott skrevet og formulert!
  Helt enig med deg!

  Og veldig flott mårbilde ble det også!

  Ha en fin søndag.

  Mvh Leiv Arne

  SvarSlett
 2. Gode og kloke ord fra deg Tore og flott bilde. God påske til deg

  SvarSlett
 3. Hei

  Flott blogg med masse bra bilder.
  Har truffe på mår ei gang da vi egentlig var på fotojakt etter bever. Jeg lurer på om det er sånn med måren at den ofte kan dukke opp på samme sted flere ganger? Det var ingen form for lokking, den tittet bare plutselig opp bak en stein. Vi har jo et høyt ønske å få se den igjen og få et noe bedre bilde. Ligger et bilde på bloggen min men det er kjempedårlig.

  Det er noen fantastiske dyr og en glede å møte på disse dyrene i sine egne elementer.

  monica

  SvarSlett
 4. Et kjempe fint bilde av måren. artig å se den strekker seg på tå. Teknisk en fryd for øye.
  Liker dien kloke ord!

  Monika

  SvarSlett
 5. Heisann!

  Veldig bra skrevet! Og bildet av måren er svært så fortellende. Jeg ser heller ingen vits med "å hjelpe" naturen. Den klarer seg selv svært så bra uten vår hjelp. Hvorfor i all verden skal vi tukle med noe perfekt? Ha en riktig god påske!

  Hilsen Svein E. Børresen

  SvarSlett
 6. Måren mener jeg at jeg ikke har sett. Her ute er det både mink og oter. Kjempefint bilde du har av arten, og meget bra beskrivelse.
  Ha en fin påske.

  SvarSlett
 7. Hei.

  Takk for fine tilbakemeldinger, og til Monica som lurte på om den kommer tilbake:

  Nå har ikke jeg så alt for mye erfaring med denne krabaten, men mårene jeg har observert liker å komme tilbake med jevne mellomrom. Det betyr sannsynligvis at de patruljerer omtrent samme sløyfe gjennom året. Bare avbrutt av forplantning og ungeoppfostring. De er jo stort sett nattaktiv, og derfor ikke alltid så lett å få se. Men legger du ut honning og fiken kan de jo hende den kan bli en fast gjest. Bare ikke si så alt for mye om at du har måren på besøk. Det er dessverre mange som helst vil ha den flatklemt med brukket nakke i ei mårfelle.

  2re

  SvarSlett
 8. Takk for svar, setter pris på det.

  Da skal jeg tilbak i mai dit jeg så den ja. Ikke noen der som skal få vite hvor da nei, jeg vil ha dyr på bilder ikke i feller. Men siden den var så nysgjerrig er det mulig det var et ungdyr...har et bilde på bloggen min av den men er ganske dårlig da vi egentlig skulle ha bilde av bever og den plutselig dukket opp.

  monica

  SvarSlett
 9. Excellent shots!!! Salut!!

  Francesc

  SvarSlett
 10. Herlig bilde av måren i nydelig miljø.
  God Påske.

  ketil

  SvarSlett
 11. Virkelig et knallflott mårbilde. Pluss for positur og flott einer/vår miljø!

  Ha en fin påskefeiring!
  Knut Børge

  SvarSlett
 12. AmazingPicture
  thank you for sharing

  SvarSlett