Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

28. juni 2011

Vi er


Sølv- eller gullvier, det er opp til øyet som ser. I fantasiens fotografiske verden kan vi skape det vi vil. En gang i blant er det bare så innmari herlig å bare dra til. Tittelen ”Vi er” henspeiler til vier, som er utgangspunktet for bildet, men vi er, eller ønsker å være noe mer enn bare en knipser av naturbilder. Bilder er det mange av, mange meget gode også, likevel er det ikke ofte vi lar oss blende eller fascinere av et bilde. Vi strever etter å finne vår egen stil. Noen lykkes, de fleste derimot blir en i mengden av mange andre, som viser uinspirerende bilder vi har sett så alt for mange ganger før. Undertegnende likeså. Jeg kan selvsagt forsvare meg med at dette prioriteres ikke, eller at jeg ikke har tid til fordypning – eller andre mer eller mindre troverdige unnskyldninger. Sannheten er nok en annen. Noen få har det, de fleste ikke. Har hva? Jo evnen til å skape, eller ta gode bilder som engasjerer, overrasker, rører eller vekker betrakteren med sin originalitet eller kraft. Jeg har mine favoritter som klarer dette, en håndfull naturfotografer jeg stadig søker tilbake til, og som gir meg voldsom inspirasjon. Inspirasjon er en ting, å prøve å etterape eller kopiere blir bare parodisk. Følelsen av å være en etterdilter blir overhengende – det har jeg opplevd mange ganger. Så oppfordringen blir å gakke ut for å finne sin egen stil, prøve å tilføre sine bilder den lille touchen som skiller akkurat dine bilder fra den gemene hop. Enkelt - nei så absolutt ikke!

2 kommentarer:

  1. Du er nok inne på noe her Tore. Det er slettes ikke lett å skille seg ut av mengden og gi det særpreget du skriver om. Hadde jeg greidd det hadde du vel besøkt bloggen min oftere, he he. Men sånn er det bare, det virkelige store og spesielle lar vente på seg, men en kan vel ikke miste motet og ofre en fin hobby for det. En får lære seg til å godta den begrensningen en har å kose seg med den fine hobbyen som fotografering er. Jeg synes nå i allefall du er flink, og derfor liker jeg å følge med for og se bildene og lese de gode tekstene. Ha en fin sommer.

    SvarSlett
  2. Hei Olav.

    Takk for fin tilbakemelding. En av Norges desidert beste naturfotografer sa en gang til meg; "Det finnes ikke gode naturfotografer, de vi mener er det - er bare de som arbeider hardest". Hva mente han så med det? Jo sannsynligvis at den som jobber knallhardt, dag ut og dag inn, til lyset forlengst har sluknet og krampa har tatt fotografen, vil lykkes, og til slutt klare å levere bilder andre og en selv blir fornøyd med. Bilder som er kreative og skiller seg ut i mengden!

    tore w

    SvarSlett