Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

3. juli 2011

Midtsommerdrøm
”Vi skal ikkje sova bort sumarnatta”, skrev Aslaug Lygre, i en kjent og kjær melodi. Vel - hvor mange av oss har egentlig fulgt hennes oppfordring. Ikke mange vil jeg tro. Selv har jeg prøvd å få til et par slike nattevåker rundt jonsok hvert år. Og det skal jeg si dere, det er en veldig spesiell opplevelse. Når den lyse nordiske natta bader landskapet i sitt myke skjær, er det utvilsomt noe helt spesielt. Det må oppleves som det heter. Det krever litt planlegging, og i en hektisk hverdag er det ikke lett å få til. En av forutsetningene er nemlig klarvær. Etter å ha fått litt ekstra søvn i forveien, ligger den lyse sommernatta der, klar til intens opplevelse. Turen starter rundt elleve om kvelden, og avsluttes i sekstiden på morgenkvisten. Det er rart, men det kjente kjære landskapet jeg kjenner så godt, oppfattes annerledes om natta. Mye skyldes stillheten og lyset, men også lukter, lyder og dyrs økte aktivitet bidrar. Det er litt magisk, og landskapet langs kysten er kanskje den beste plassen. Her er det åpent, slik at lyset ikke dempes av skogens dunkle skygger. En slik natt ble blåklokkene foreviget, farger blir så intense nattestid. Vel natt og natt, det er jo nesten lyst som om dagen, men likevel … Når så trettheten uvilkårlig siger innpå, hva er vel bedre enn å slumre på ryggen under en himmelseng av blåklokker.

Aslaug Lygres oppfordring ble skrevet da hun lå dødssyk i tuberkulose, jeg går ut fra hun lengtet intens etter å få oppleve nok en lys sommernatt under den nordiske himmelhvelving. Også jeg avslutter slike nattevandringer med ønsket om snarlig å få oppleve en slik natt til. Min oppfordring er like sterk som Aslaugs – ”Du må ikke sove bort alle sommernetter”, men la noen bli ditt eget hverdagseventyr!

6 kommentarer:

 1. Kjenner meg igjen i dette Tore, ingenting er som en lys sommernatt/morgen med gress og blomster dekket med frisk morgendugg. Fint bilde av blåklokkene, mot en fin blå bakgrunn...

  SvarSlett
 2. Ja er det noe som er bedre enn en skikkelig fin sommernatt. Men som du skriver, så er det vel ikke mange som spanderer på seg den opplevelsen ute i naturen. Må bare innrømme at undertengnede også må slutte seg til denne andelen å ærkjenne at det er en god stund siden det er blitt gjort. Men en høyst spesiell opplevelse er det.
  Flott bilde av blåklokkene med den blå bakgrunnen, og er det kveldssolen som også rødmer i bakgrunnen. Flott innlegg Tore.
  Ha en fin sommer videre, selv om det gode sommerværet har uteblitt hittil.

  SvarSlett
 3. Nydelig bilde av blåklokken. Enig i at en ikke skal sove bort sommernatten. Har vært flere netter ute og stillheten og roen er bare herlig. Vi så åtte hjort som stod ved vannet og en ble skremt av en and som lå i sivet. Da ble vi helt satt ut, tenk å få oppleve dette.
  Ha en god sommer videre.

  SvarSlett
 4. ”Vi skal ikkje sova bort sumarnatta” - hehe, hva skal jeg si, som har vært nattevakt i tjue år nå..! Flott bilde, Tore!

  /Dag R

  SvarSlett
 5. Vakkert bilde og en treffende "tekst".

  ketil

  SvarSlett
 6. Det er så sant at jeg får frysninger! Har vandret våken flere sommernetter, noe jeg er utrolig glad for. Det finnes ikke noen vakrere tid på døgnet, enn hva den lyse sommernatta i nord har å by på.

  Nydelig bilde, som bidro til frysningene. Jækla fint, faktisk.

  Hilsen Ingebjørg

  SvarSlett