Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

5. august 2012

Hesjestaurer


Det var vel tidligere statsminister Per Borten som satte hesjestaurene på kartet, da han skulle skildre hvordan det var å være statsminister i samlingsregjeringa "Bortenregjeringa", - Det har vore som å bera staur, sa han. Og bare den som har prøvd, vet hvor vanskelig det kan være. Staurene sprik lett til alle kanter, og blir etterhvert umulig å hanskes med.

I dag er det vel knapt en ungdom som har vært med på hesjing, moderne traktoregg har tatt over graskonserveringa, og bra er kanskje det? Jeg savner lukta av nyslått gras, felleskapet og det sosiale. Men det var jo også slitsomt, når uendelige hesjerader skulle fylles med gras, og regnet silte ned. 

Tidene endrer seg, mekaniseringa og kravet til effektiv drift har gjort det mindre vanlig med hesjer. Som landskapsfotograf savner jeg hesjene. Nydelige rekker som tegnet fine mønster over åkre og enger. Det ga mange fine landskapsbilder, men de nevnte eggene har det blitt vanskeligere med, men noe har det blitt av dem også.

I dag er det vel helst under låvebrua, eller andre lagerplasser vi finner hesjestaurene. Står de tørt kan vi fortsatt finne dem, men om noen nye tiår er de fleste forsvunnet. Så neste gang du ser noen hesjer, eller staursamlinger, så ta noen bilder - om ikke lenge er dette historie.

3 kommentarer:

 1. Flotte bilder av hesjestaur og hesjer:)

  SvarSlett
 2. Savnar ikkje lukta av nyslått gras (men det har med høysnue å gjere), men eg savnar hesjane slik som du :)

  Siste bildet har verkeleg vakre linjer :)

  SvarSlett
 3. Ja hesjestaur kan en vel finne ein og annan stan enda, men hesjer er vel meir vanskelig å finne. Husker godt da jeg som gutt kvar sommar måtte være med å hesje. I førstninga brukte vi hest til å slå og kjøre attåt graset til hesja. Så kom traktoren. Selvfølgelig ein "Gråtass". Fine bilder av staur og hesjer. Skal sannelig huske på få tatt noen hesjebilder før det blir for seint.
  PS; heldigvis har jeg noen gamle s/hv-bilder fra hesjetida på Leikneset.
  Fortsatt god sommar.

  SvarSlett