Faner

Bilder fra skog og mark, fjell og hav, kulturlandskapet er heller ikke å forakte, og for ikke å snakke om kysten vår, bland årstidene oppe i dette med hundrevis av fugle- og dyrearter, samt snø, is, planter, geologi, insekter, krypdyr og innsjøer og våtmark, vann og bekker, vidder og tundra, taigaskog og edelløvtrær, elver og fosser, myrer og og og og ..., som du skjønner - uuttømmelige kilder for en fotograf!

10. oktober 2014

RaunRognebærklasen hang så nydelig rød og innbydene oppe i rogna. Høy henger de… osv., heter det jo, og det stemte. Ettersom rognetreet sto ved en vei, hentet jeg bilen, og brukte biltaket som stillas. Balanserende oppe på biltaket, med blits og refleksskjerm ble bærene foreviget.

Raun er et gammelt navn på treet, som så ble til rogn. Raun igjen, kommer fra det norrønske reynir, som betyr rød. 

Ikke særlig god på smak, men den egner seg uansett bedre til mat enn til å spå været. Til gelé er den utmerket. Aucuparia er dens latinske navn, og betyr fuglefangst. Rognetrær danner ikke skoger noen steder, men står som enkelttrær i annen skog, og om høsten kan de lyse opp som skogsbål hist og pist i tung grønn granskog.

2 kommentarer:

  1. I really appreciate your professional approach. These are pieces of very useful information that will be of great use for me in future.

    SvarSlett